به گزارش روابط عمومی اتحادیهی تابلوفرش دستبافت سردرود، مراسم رونمایی از لوح ثبت جهانی و جشن ملی تابلوفرش دستبافت سردرود با سخنرانی دکتر مسعود پزشکیان، نائب رئیس محترم اول مجلس شورای اسلامی و دکتر حمید کارگر، رئیس محترم مرکز ملی فرش ایران و با حضور تعدادی دیگر از مسئولین کشوری و استانی (دکتر سعیدی، نمایندهی محترم مردم شریف تبریز در مجلس شورای اسلامی؛ دکتر شهرتیفر، فرماندار محترم تبریز؛ مهندس راستی، قائم مقام سازمان صنعت، معدن و تجارت استان؛ دکتر صدیقی، عضو هیئت رئیسهی اتاق اصناف کشور؛ آقای هاشمی، رئیس اتاق اصناف تبریز) و شخصیتهای برجستهی هنر ـ صنعت فرش (استاد خیابانی، استاد کوهپایه)، ۱۶ دیماه سالجاری در سالن شهداء ادارهی ورزش و جوانان شهر سردرود برگزار شد.
در این مراسم که با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و قرائت آیاتی چند از کلام ا… مجید آغاز گردید، ابتدا مهندس اصغر آدیبیگ، رئیس محترم شورای اسلامی شهر به رسم میزبانی ضمن خیرمقدم به میهمانان و مدعوین مراسم، با اشاره به تاریخچهی دیرین قالیبافی در شهر سردرود و اینکه این هنر میراث ارزشمند نیاکانمان است از پیشکسوتان، هنرمندان و اتحادیهی تابلوفرش دستبافت سردرود، تشکر و قدردانی کرد.
پس از سخنان مهندس اصغر آدیبیگ، جناب آقای دکتر پزشکیان با تبریک این رخداد مهم اظهار داشت: «افتخار میکنیم که امروز در سردرود با کسانی سر و کار داریم که با پنجههایشان و با دستهایشان خلاقیتی را به خرج میدهند که نه تنها در سردرود و تبریز و آذربایجان و ایران، بلکه در کل دنیا میتوانند هنر خودشان را عرضه بکنند و افتخاری برای ما و منطقهی ما باشند و با این خلاقیتی که دارند باعث افتخار استان ما شدهاند.»
در این قسمت مراسم از لوح ثبت جهانی تابلوفرش دستبافت سردرود با حضور آقایان: دکتر پزشکیان، دکتر کارگر، دکتر شهرتیفر، مهندس راستی، کاظم صحتی، احد عظیمزاده، مهندس اصغر آدیبیگ و مهندس عارفنسب رونمایی گردید.
پس از آئین رونمایی از لوح ثبت جهانی، کاظم صحتی، رئیس اتحادیهی تابلوفرش دستبافت سردرود ضمن خیرمقدم به حضار محترم از همهی پیشکسوتان و هنرمندان عرصهی تابلوفرش سردرود تشکر و قدردانی نمود. وی ضمن تشکر ویژه از جناب آقای دکتر پزشکیان و دکتر کارگر به خاطر توجه ویژهی ایشان به جامعهی تابلوفرش از ویژهگیهای تابلوفرش سردرود و مسائل و مشکلات آن سخن گفت که به صورت مشروح و مجزا به نظر خوانندگان محترم خواهد رسید.
آقای محمدرضا مهروند (مرغدار) متخلص به «ایاز» از شاعران مشهور و بنام سردرود با حضور در جایگاه و قرائت اشعاری در مورد تابلوفرش به نام «مؤهره دووار» باعث تلطیف احساسات حاضران در مراسم گردید.
دکتر حمید کارگر، رئیس مرکز ملی فرش ایران نیز در این همایش طی سخنانی با تمجید از هنرمندان تابلوفرش دستبافت سردرود گفت: «خوشحالم که در جمع مردم خوب سردرود هستم. در جمع اهالی هنرمند و هنرآفرین حوزهی دستبافتهها هستم و بیش از آن خوشحالم از اینکه با اتفاق مبارک و میمون و فرخندهای این همسخنی دارد شکل میگیرد و آن هم ثبت جهانی تابلوفرش دستبافت سردرود هست.»
وی با اشاره به دستاندازی، کپیکاری، جعل و فریب بقیهی کشورها و رقبای ما از فرهنگ و هنر اصیل ایرانی در ادامهی سخنانش اظهار داشت: «خوشحالم که حداقل در حوزهی دستبافتهها قدمهای هرچند کوچکی تا به الان برداشته شده و از بسترهای قانونی ممکن و موجود برای ثبت و حراست از آنچه که داریم، استفادههایی شده است. از بستر قانونی یونسکو، با کمک سازمان میراث فرهنگی استفاده شده و مهارت فرشبافی دو منطقهی فارس و کاشان به ثبت جهانی رسیدهاند. از بستر حقوقی شورای صنایع دستی استفاده شده و سال گذشته تبریز به عنوان شهر جهانی در حوزهی بافت مطرح و ثبت شد. مرکز ملی فرش ایران با کمک سازمانهای صنعت، معدن و تجارت در استانها و با کمک تشکلهای فرش، خود فعالان فرش مناطق تا به الان افزون بر آنکه توانسته است ۴۰ منطقهی جغرافیایی فرش ایران را به ثبت ملی برساند از بستر حقوقی سازمان جهانی مالکیت معنوی یا وایپو استفاده کرده و در همین سه سالهی گذشته ۲۹ منطقهی جغرافیایی ما به ثبت جهانی رسیده که ۱۴ منطقه مربوط به سالجاری است و یکی از آنها هم تابلوفرش دستبافت سردرود هست و امروز آنچه رونمایی شد در واقع لوح این ثبت جهانی بود که انشاءا… در ادامهی مراسم، اصل لوح تقدیم دوستان خواهد شد تا به عنوان یک گام اولیه و ابتدائی برای بازدارندگی از این کپیکاریها و جعلها و فریبها و تقلیدها استفاده بشود و نام و نشان هنرآفرینان این منطقه بر فرشهایشان ثبت شود، جهانی هست، جهانیتر بشود و به اتکاء یک بستر حقوقی بتوانیم در مجامع بینالمللی نقش بسیار مهمتری را ایفا بکنیم.»
دکتر کارگر همچنین با اشاره به قرابت دیرین و اشتیاق ایرانیان به گره و پرز و پشم و ابریشم و دستبافتهها و الیاف طبیعی یادآور شد: «و امروز اگر تابلوفرش هست و فراگیر هست و روزبهروز هم فراگیرتر میشود به خاطر آن پیوند دیرین گذشتهاش است. ایرانی همیشه به دنبال خلاقیت مدام بوده، در عین ایرانی بودن، در عین حفظ اصالتهای این دستبافتهها همیشه این نوزایی در آنها داشته اتفاق میافتاده است. ایرانی استاد است در زایندهگی و خلاقیت و آفرینش، ما میتوانیم یک هویت تصویری، یک فرهنگ تصویری متفاوت را در حوزهی دستبافتههای خودمان و در حوزهی تابلوفرشهای خودمان به رخ دنیا بکشیم به همت و مدد همهی طراحان و بافندگانی که در این حوزه فعالاند.»
وی افزود: «من وارد فضاهای تولید و تجارت و مسائل و مشکلاتش و آمارهای صادراتی و این قضایا نمیشوم که فضای لطیف یک رخداد شایسته و ثبت جهانی تابلوفرش سردرود ر خدشهدار نکنم، فقط با توجه به اینکه جناب آقای پزشکیان هم نکاتی را فرمودند این خوشخبری است که مجلس شورای اسلامی خدا را شکر همراهی مناسبی را دارد نشان میدهد به حوزهی فرش دستبافت و از جملهی آنها در واقع ورود و تثبیت بحث فرش در بنامهی ششم توسعه بود. و با توجه به خبر خوش دیگری که هفتهی گذشته رسانهای شد و آن هم تشکیل فراکسیون فرش در مجلس شورای اسلامی است و امیدوارم شاهد خوشخبریهای افزونتری در حوزهی فرش دستبافت باشیم.»
پس از اجرای موسیقی آذربایجانی توسط گروه موسیقی سونار دیگر سخنران این مراسم آقای احد عظیمزاده به عنوان تولیدکننده و صادرکنندهی برتر فرش کشور در طی سخنانی اظهار داشت: «به همهی سردرودیها این رخداد بزرگ را تبریگ میگوییم. بافندگان تابلوفرش سردرود صرفا یک بافندهی فرش نیستند، وقتی کسی تابلوفرش چهرهی کسی را بهتر از چهرهی خود آن شخص میبافد، نه اینکه بافنده بلکه یک هنرمند است. آنها هنرمندانی هستند که ارزش هنرشان بسیار بالاتر از این حرفهاست.»
دیگر شاعر جوان سردرودی شرکت کننده در مراسم آقای احمد سلمانی بود که قرائت اشعارش در مورد تابلوفرش مورد توجه حضار و میهمانان قرار گفت.
در ادامهی مراسم با حضور اساتید: خیابانی و کوهپایه، دکتر کارگر، دکتر اسماعیل سعیدی، دکتر صدیقی و همچنین مسئولین محلی از تمبر اختصاصی و یادبود ثبت جهانی تابلوفرش دستبافت رونمایی شد.
و در نهایت استاد محمود مونسی سردرودی به همراهی تارنوازی محمد واحد و تنبک نوازی مهدی خیابانی به اجرای موسیقی سنتی ایرانی پرداختند که بسیار مورد توجه و تشویق میهمانان و حضار شرکت کننده در مراسم واقع شد.